Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Leerplaatsprofielen op de schop

Een competentiegericht leerplaatsprofiel voor zowel mbo- als hbo- verpleegkundigen. Dat ontwikkelden leerling-verpleegkundigen Tirza de Ruiter en Janita Zwiers in het kader van hun afstudeerproject aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Leerplaatsprofielen op de schop

 
‘Bij de GGZ-instelling de Zwolse Poort  waren de leerplaatsprofielen voor stagiaires verouderd, zegt Zwiers. ‘Wij hebben de profielen aangepast aan het competentiegericht leren voor zowel de mbo- als hbo-verpleegkundige.’
 
Universeel
Volgens Zwiers is het een universeel format dat ook gebruikt kan worden in andere zorginstellingen. ‘De eerste twee hoofstukken gaan over de organisatie en de afdeling zelf maar daarna is er een invulschema met vragen die de verpleegkundigen van de afdeling moeten beantwoorden. Op deze manier krijgt de student aan het begin van zijn of haar stageperiode een overzicht wat hij of zij kan leren op de afdeling. Nu is het vaak nog zo dat de student eerst een maand nodig heeft om daar achter te komen; een competentiegericht leerplaatsprofiel kan dit helpen voorkomen.’
 
Handig hulpmiddel
Voor de afdeling is een competentiegericht leerplaatsprofiel een handig hulpmiddel om de leerlingen te begeleiden, aldus Zwiers. ‘De instelling met een helder leerplaatsprofiel kan zich ook beter profileren naar onderwijsinstellingen toe.’
 
Meer informatie
De Zwolse Poort heeft veertien verpleegafdelingen met stagiaires. Tirza de Ruiter en Janita Zwiers hebben het project afgerond en studeren bijna af. Andere studenten gaan nu verder om het door hun ontwikkelde format verder uit te werken voor de overige afdelingen. Neem voor meer informatie over competentiegerichte leerplaatsprofielen contact op met: Frans Schasfoort  (f.schasfoort@zwolsepoort.nl)
 

 
Gerelateerd:

Redactie Nursing - Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.