Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Overgewicht lijkt toch genetisch bepaald

Britse onderzoekers hebben een gen gevonden dat bepaalt wie overgewicht krijgt en wie niet. Het is de duidelijkste link tussen genen en obesitas tot nu toe.
Overgewicht lijkt toch genetisch bepaald

 

De onderzoekers van de Universiteit van Oxford en Peninsula Medical School ontdekten dat mensen met een 'vette' variant van een bepaald gen ruim 70% meer kans hebben om te dik te worden, dan mensen die het gen in de gewone, niet vette variant hebben. In elk geval wogen de mensen met de 'vette genen' gemiddeld drie kilo meer. Er deden 40.000 mensen mee aan het onderzoek.

Gezonde leefstijl niet genoeg

De onderzoekers concluderen dat het ondanks een gezonde leefstijl en veel beweging dus voor sommige mensen zeer moeilijk is om slank te blijven. Het idee dat obese mensen zelf schuldig zijn aan hun overgewicht moet dus de wereld uit, vinden de onderzoekers.

FTO-gen

Het gen dat de onderzoekers linken aan overgewicht, is het zogenaamde FTO-gen. Mensen met twee vettere kopieën hebben 70% meer kans om obese te worden dan mensen die geen vette FTO-genen hebben. Mensen met één vet FTO-gen hebben een verhoogd risico van 30%.


Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.