Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Overheidsrol bij abortus en euthanasie nihil'

De overheid moet bij abortus en euthanasie geen leidende rol spelen, maar pas aan zet komen nadat het principiële debat door burgers, professionals en maatschappelijke organisaties is gevoerd.

Dat zegt staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) tijdens een gastcollege in het Erasmus Medisch Centrum. Volgens de bewindsvrouw ligt het niet voor de hand dat de overheid de leidende rol neemt bij principiële zaken waar nauwelijks of geen ruimte is voor compromissen.
 
Niet bemoeien
Bussemaker sprak tegen dat in het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie de klok in de zogeheten medisch-ethische kwesties is teruggedraaid. Van een paternalistisch abortusbeleid, waarvan critici hebben gesproken, wil de PvdA-staatssecretaris niets weten.
'De overheid gaat zich niet bemoeien met de keuze die een vrouw maakt in deze zeer persoonlijke en vaak lastige situatie. De vrouw neemt het besluit in overleg met de arts en dat zal zo blijven', zei Bussemaker. 'Noch de ChristenUnie, noch de minister president noch ik of welke politicus dan ook zal in de behandelkamer komen.'
 
Flexibele bedenktijd
Bussemaker is niet van plan aan de Overtijdbehandeling extra belemmeringen toe te voegen. Bij die ingreep zal niet de verplichte bedenktermijn van vijf dagen gelden die in de wet staat. 'Voor de overtijdbehandeling komt een flexibele bedenktijd', zei de staatssecretaris.
Adoptie wordt niet gezien als een alternatief voor abortus maar als een mogelijkheid die bij ongewenste zwangerschap kan worden afgewogen.
 
Euthanasie
Als het om euthanasie gaat, benadrukt Bussemaker dat het kabinet de huidige wetgeving en praktijk handhaaft. Zij vindt het niet wenselijk vooruit te lopen op discussies, die maatschappelijk nog weinig zijn uitgekristalliseerd.
 

 

Gerelateerd:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.