Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Partijen én abortusboot morren over vergunning

De partijen CDA, CU en SCP zijn ‘not amused’ door de beslissing van staatssecretaris Bussemaker om de abortusboot een vergunning voor internationale wateren te geven. Women on Waves, de initiatiefnemers van de boot, zijn echter evenmin tevreden.

 
De stichting Women on Waves mocht eerder, door een besluit van voormalig staatssecretaris Ross (CDA), enkel werken binnen een straal van 25 kilometer rond het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Met dit ziekenhuis heeft Women on Waves een samenwerkingsverband. In het nieuwe besluit mag zij op internationale wateren zwangerschappen tot zeven weken afbreken.


'Een verkapte weigering'
Women on Waves-woordvoerster Rebecca Gomperts stelt echter vandaag in de Volkskrant dat de vergunning zo'n sterke beperking bevat dat er niet mee gewerkt kan worden. Zo mogen op de boot alleen zwangerschappen worden afgebroken als er een met een regionaal ziekenhuis wordt samengewerkt. "In landen waar abortus niet is toegestaan zal een ziekenhuis nooit met de stichting samenwerken,'' aldus Gomperts. "Eigenlijk is het een verkapte weigering.''

 
Raad van State
Bussemaker zegt dat het verlenen van de vergunning is gebaseerd op een uitspraak van de rechter. De Raad van State oordeelde vorig jaar dat Ross de 25-kilometergrens niet goed kon motiveren.
 
Ontstemde reacties
De vergunning kon - ondanks de strikte voorwaarden - niet iedereen bekoren. SGP-voorzitter Bas van der Vlies heeft reeds aangekondigd Bussemaker morgen ‘op het matje te roepen’. Hij kan er niet over uit dat een kabinet met CDA en ChristenUnie ‘een slechter besluit neemt dan het vorige kabinet met D66’. De ChristenUnie zelf wil desnoods de wet aanpassen om de boot aan banden te leggen.
 
‘Tot zeven weken’
CDA-kamerlid Ormel eist van Bussemaker dat ze erop toeziet dat Women on Waves enkel zwangerschappen tot zeven weken afbreekt. Hij wil de garantie dat ‘niet na de drie maanden zwangerschap abortus wordt gepleegd in een container op een boot in volle zee’.
 
Nederlandse vlag
Women on Waves huurt schepen onder Nederlandse vlag, zodat aan boord de Nederlandse wet geldt die abortus onder voorwaarden toestaat.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.