Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Seksverpleegkundige in ziekenhuis

Ziekenhuizen moeten in seksualiteit gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen. Dat is het plan van professor dr. Jacques van Lankveld.

Lankveld is net benoemd tot bijzonder hoogleraar seksuologie aan de Universiteit Maastricht. Daarmee zou Nederland het eerste land zijn dat verpleegkundigen structureel inzet bij behandeling van seksuele problemen. De speciale verpleegkundige zou bij bijvoorbeeld diabetespatienten of mensen met longaandoeningen gericht vragen moeten stellen over seksuele problemen. 'Want dokters durven en kunnen ook niet alles', zegt Van Lankveld.
 
Seksuele stoornissen
Patiënten met seksuele zorgen, zoeken vaak pas na drie jaar tobben hulp.
Seksuele stoornissen kunnen optreden bij diverse aandoeningen. De meest voorkomende klachten zijn minder zin in seks, erectieproblemen, een te droge vagina en geen orgasme kunnen krijgen. Momenteel loopt een subsidie-aanvraag voor een onderzoek naar het effect van het inzetten van de verpleegkundigen. Dat zou komend jaar van start moeten gaan.
 
Voorlichting
De gespecialiseerde verpleegkundige moet voorlichting kunnen geven en eenvoudige problemen zelf kunnen begeleiden. Ook kan hij of zij doorverwijzen naar de seksuoloog. Van Lankveld verwacht dat met het inzetten van deze verpleegkundigen meer patiënten en hun partner kunnen worden geholpen. Ook verwacht hij zo kosten te kunnen besparen in de gezondheidszorg. Dure specialistentijd is minder nodig en vroeg hulp bieden voorkomt dat mensen later langdurig moeten worden behandeld.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.