Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Te vaak wonderbaarlijk herstel na coma in soaps

Soapseries geven mensen een veel te positief beeld van de overlevingskansen van comapatiënten. In de televisieseries wordt het gros spontaan weer kerngezond, terwijl de werkelijkheid toch echt anders is.

 
Internist en nierspecialist Teun van Gelder van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam spreekt over het thema tijdens een congres dat vandaag in Rotterdam begint.
 
Bold & Beautiful
Amerikaans onderzoek naar negen soapseries , waaronder The Bold and the Beautiful , geeft aan dat in de jaren 1995-2005, 64 personages in een coma terecht kwamen. Op miraculeuze wijze maakten er 57 vervolgens een wonderbaarlijke herrijzenis door.
 
Gehandicapt
Volgens nierspecialist Van Gelder is de overlevingskans minder dan 50 procent als iemand langer dan een week in coma is. De overlevenden houden vaak ernstige verstandelijke- en lichamelijke gebreken aan de coma over.
 
Serieuze informatie
Ook al vindt Van Gelder de geschetste beelden over coma te positief; hij onderkent wel het belang dat massamedia kunnen opleveren voor de gezondheidszorg. Hij vraagt zich af of in de soaps ook serieuze informatie over ziektes kan worden verwerkt, zodat de kennis bij het grote publiek over medische onderwerpen groter wordt.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.