Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

V&VN-voorzitter in adviesraad Inspectie

Marian Kaljouw, voorzitter van de V&VN, gaat plaatsnemen in de Raad van Advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit zegt Inspecteur-generaal Gerrit van de Wal in een interview met het blad Nursing.
V&VN-voorzitter in adviesraad Inspectie

 
Van de Wal vertelt in het interview, dat in het meinummer van Nursing zal verschijnen, dat hij Marian Kaljouw ‘bereid heeft gevonden’ om zitting te nemen in de Raad van Advies van de IGZ . ‘Daarmee onderstreep ik het belang dat ik hecht om de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen bij het werk van de Inspectie te betrekken.’
 
'Zeer heet van de naald'
Kaljouw bevestigt haar plaats in de adviesraad, al is ze zelf nog niet op de hoogte van de precieze taakverdeling (mocht die er zijn) of de andere raadsleden. ‘Het is zeer heet van de naald,’ aldus Kaljouw. ‘Ik weet niet eens wanneer we voor het eerst bijeen zullen komen.’

Patiëntveiligheid
De voorzitter van de V&VN heeft, ondanks haar prille rol in de adviesraad, een stellig idee over wat aan de kaart gesteld moet worden: ‘Patiënt-/cliëntveiligheid, die hoort wat mij betreft een hele hoge prioriteit te krijgen. Het is belangrijk dat we daar met zijn allen de schouders onder zetten, zorgbreed, dus ziekenhuizen, ouderenzorg en thuiszorg.’ Volgens Kaljouw heeft de pers de laatste tijd over genoeg misstanden bericht om hier een prioriteit van te maken. De voorzitter is in dit licht benieuwd naar het rapport van het Nederlands instituut voor de onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel)  dat eind deze maand verschijnt over medische fouten.
 
'Ontzettend belangrijk'
De rol van de verpleegkundige is bij patiëntveiligheid, volgens Kaljouw, ‘ontzettend belangrijk’. Want ‘als er één groep verschil kan maken dan is het deze. We zijn de grootste groep in de gezondheidszorg, eentje die heel dicht bij de patiënt staat.’
 
 
In het meinummer van Nursing verschijnt het hele interview met Gerrit van de Wal, Inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.