Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen starten MDL-spreekuur

Het Mesos Medisch Centrum is een speciaal verpleegkundig spreekuur gestart voor patiënten met een aandoening aan het maagdarmstelsel.

 
Volgens een nieuwsbrief van het Mesos Medisch Centrum, blijkt er in de praktijk veel behoefte te bestaan aan extra verpleegkundige begeleiding onder patiënten met maag-, darm- of leverziekten. Om die reden is het verpleegkundig spreekuur opgezet.
 
Niet durven
Het spreekuur van de maag-darm-lever-arts geeft niet altijd genoeg tijd om in de behoefte aan begeleiding te voorzien. ‘Vaak spelen er naast alle feitelijkheden met betrekking tot de aandoening, nog allerlei onderliggende emoties en vragen waar de patiënt op dat moment niet mee durft te komen,’ aldus MDL-arts Paul Stadhouders in een nieuwsbrief van het Mesos.
 
Luisterend oor
Het verpleegkundig spreekuur wordt bestierd door MDL-verpleegkundigen Miranda van Kouwen en Christa Vermeer. Dit spreekuur biedt niet alleen de nodige aandacht voor problemen die de patiënt heeft op het psychosociale vlak. ‘Soms heeft de patiënt alleen al genoeg aan een luisterend oor,’ aldus Vermeer.
 
Therapietrouw
Een gunstig bijeffect van het spreekuur is dat de therapietrouw van de patiënten verbetert, omdat ze onder begeleiding staan van een verpleegkundige die hen blijft motiveren.
 
Hoop op uitbreiding
Voor korte vragen hebben de twee verpleegkundigen een speciaal e-mailadres. Het spreekuur leent zich helaas nog niet voor alle MDL-patiënten. ‘We zijn het spreekuur gestart voor de patiënten met de ziekte van Crohn, Colitus Ulcerosa en Virale hepatitis, omdat die het echt hard nodig hebben. Maar we hopen in de toekomst het spreekuur uit te breiden voor patiënten met andere MDL-aandoeningen,’ aldus Vermeer.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.