Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verstandelijk gehandicapten uit wijk gehaald

De Twentse Zorgcentra (TZC) halen zo’n honderd verstandelijk gehandicapten terug naar de hoofdvestiging, na tien jaar gedwongen in gewone wijken gewoond te hebben. ‘Een groot aantal van onze cliënten vereenzaamt. Van integratie met de wijk komt te weinig terecht’, aldus directeur Hans van der Molen in de Volkskrant.
 

 
Het besluit van TZC is een breuk met het overheidsbeleid dat al sinds 1984 als uitgangspunt heeft om verstandelijk gehandicapten niet weg te stoppen in grootschalige instellingen, maar juist zo veel mogelijk te laten versmelten met de maatschappij.
 
‘Gevangen in hun eigen vrijheid’
Volgens de Volkskrant is dit de eerste keer dat een grote zorginstelling dit ideaal daadwerkelijk loslaat. Van der Molen in een interview met de krant: ‘Voor een groot deel van onze populatie is het helaas niet haalbaar. Mensen met een zware geestelijke handicap, die soms ook nog doof of blind zijn, voelen zich veel prettiger op het veilige terrein van de instelling. Daar kunnen ze midden op straat blijven stilstaan en roepen of schreeuwen. In hartje Almelo kan dat niet. Daar durven ze de straat niet op en raken ze gevangen in hun eigen vrijheid.’
 
Dapper
TZC kan op steun rekenen van het Platform Kritische Ouders. Dit platform vindt het dapper dat de instelling openlijk afstand durft te nemen van het ‘dogma’ dat verstandelijk gehandicapten zo veel mogelijk in gewone wijken moeten wonen, aldus de krant.
 


Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.