Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vuil maakt blij en sterk

Slecht nieuws voor mensen die prat gaan op hun schone huis en nette tuin: een beetje vuil kan geen kwaad. Sterker nog: in stof en tuinaarde zit een bacterie die maakt dat je beter in je vel zit.
 

Dit meldt de Britse krant The Sunday Times, naar aanleiding van onderzoek door de Universiteit van Bristol.
 
Antidepressivum
De Mycobacterium Vaccae, die zich in stof, vuil en aarde bevindt, heeft volgens de onderzoekers een vergelijkbare werking op de hersenen als een gemiddeld antidepressivum. De bacterie stimuleert het immuunsysteem van het lichaam en zet de hersenen aan tot de productie van meer serotonine.
 
Communicatie met geest
‘Onze studie’, aldus dr. Chris Lowrey, een hoogleraar aan de universiteit van Bristol die het onderzoek leidde , ‘geeft ons een beter inzicht in de manier waarop het lichaam communiceert met de geest en maakt duidelijk dat een goed werkend immuunsysteem belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid’.
 
Microben
Het nieuwe onderzoek sluit aan bij eerdere studies die al aantoonden dat kinderen die opgroeien in een superhygiënische omgeving daar veel nadelen van ondervinden omdat wie op jeugdige leeftijd is blootgesteld aan microben een beter immuunsysteem ontwikkelt. Lowry en zijn collega's in Bristol en aan het Londense University College gaan een stap verder, door voor de eerste keer vast te stellen dat een goed immuunsysteem niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de hersenen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.