Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vuurwerkramp treft opvallend veel hulpverleners

De tragische vuurwerkramp in Enschede kende vele slachtoffers onder burgers, maar dat niet alleen. Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat ook vele hulpverleners nog lijden onder de ramp.

Onderzoekers van het NIVEL schrijven in een artikel in het Canadian Medical Association Journal dat er sprake is van vier keer zoveel ziekteverzuim bij politie, brandweer en ambulance na de vuurwerkramp in Enschede. 
 
Het onderzoek
Het onderzoek, gesubsidieerd door het ministerie van VWS, maakt deel uit van de Gezondheidsmonitoring Getroffenen Vuurwerkramp Enschede. De onderzoekers vergeleken de gezondheid van 1403 hulpverleners uit het rampgebied met die van 1650 hulpverleners uit een vergelijkbare Nederlandse stad die niet bij een grootschalige ramp waren ingezet.
 
Gezond en getraind
“Hulpverleners zijn veelal gezonde, getrainde mensen, die veel ervaring hebben met crisissituaties. Vaak wordt gedacht dat ze daardoor beter bestand zijn tegen de gevolgen van rampen dan burgers. Dat blijkt onjuist”, aldus onderzoeker dr. Mattijn Morren op de NIVEL-website. “Na de vuurwerkramp zagen wij een opvallende toename van het aantal hulpverleners dat ziek is. Bovendien waren zij vaker en meer dagen ziek dan voor de ramp en ook vergeleken met collega’s uit een andere regio.”
 

Klachten
Uit het onderzoek blijkt dat hulpverleners kort na de ramp meer hulpverleners klachten in hun rug, spieren, botten en gewrichten kregen. Ook kampten ze vaker met luchtweginfecties, last van vermoeidheid en psychische klachten zoals stressreacties, aldus het NIVEL. Het ziekteverzuim door klachten in spieren, botten en gewrichten en bij de luchtweginfecties toonde een verhoging tot drie jaar na de ramp. De psychische klachten en vermoeidheid zijn na een jaar weer normaal, maar vanaf dat moment krijgen meer hulpverleners hoofdpijn en migraine, aldus de website.

 

Alert blijven
“We zagen twee tot drie jaar na de ramp nog steeds nieuwe klachten ontstaan. Het is daarom belangrijk dat niet alleen bedrijfsartsen maar ook huisartsen alert blijven op gezondheidsproblemen die verband houden met de ramp,” stelt Morren.

 


Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.