Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ziekenhuis moet complicaties aan patiënt melden'

Ziekenhuizen moeten laten weten hoe vaak complicaties optreden bij behandelingen en hoe ernstig die zijn. Zo zullen patiënten ziekenhuizen waar veel fout gaat mijden. Dat heeft minister Ab Klink zaterdag gezegd in een gesprek met NRC-Handelsblad.
 

 
‘Als je aan je blindedarm geopereerd wordt, wil je weten welk ziekenhuis die operatie vaker uitvoert en waar het wel eens mis is gegaan,’ aldus Klink in het NRC.  Momenteel melden ziekenhuizen complicaties bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De bewindsman schrijft hierover volgende week een brief aan de Tweede Kamer.
 
Toegang voor patiënt
Klink wil de positie van de patiënt in de huidige Zorgverzekeringswet verbeteren. Hij wil dat er op kwaliteit wordt geconcurreerd en niet alleen op prijs, zoals volgens hem nu het geval is. De minister vindt dat patiënten volledige toegang moeten krijgen tot informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen of medisch specialisten.
 
Minder medische fouten
Hij denkt dat openbaarmaking er toe zal leiden dat de zorg goedkoper wordt, omdat er dan minder medische fouten zullen worden gemaakt. ‘Als je geen complicaties hebt, hoef je geen dure extra behandelingen te doen of revalidatie’, zegt Klink. De bewindsman overweegt met een voorstel voor een Zorgconsumentenwet te komen om de rechten van patiënten vast te leggen.
 
RVZ gaf ander advies
Patiëntenorganisaties en de Tweede Kamer hebben in het verleden vaak om zo'n wet gevraagd. Zijn voorgangers hebben er nooit een beslissing over genomen. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg , die de minister adviseert, vond vorig jaar dat patiënten met een dergelijke wet niet zouden opschieten.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.