Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuis verstrekt medicatie elektronisch

Als eerste ziekenhuis in Nederland is het Eindhovense Catharinaziekenhuis gisteren overgestapt op een volledig elektronisch verstrekken van medicatie.
 

Nooit meer onleesbare medicijnrecepten en onnodig fouten dus, zo is de bedoeling.  Dat heeft René Grouls, apotheker van het Catharinaziekenhuis, gezegd.
 
Alle afdelingen
Het is voor de eerste keer in Nederland dat alle afdelingen van een ziekenhuis, zowel klinisch als poliklinisch, op elektronische wijze recepten gaan uitschrijven. Het Catharinaziekenhuis is sinds 2000 bezig om het zogeheten EZIS-systeem in te voeren. Medici, verpleegkundigen, apothekers en assistenten hebben allen een cursus gevolgd.
 
Medicijnregistratie
Volgens Grouls blijkt uit literatuuronderzoek dat de oude manier van medicijnregistratie leidt tot veel fouten. 'Met ongeveer 10 procent van de handgeschreven recepten gaat het fout doordat ze verkeerd worden gelezen of overgeschreven. Gelukkig worden ze er grotendeels uitgezeefd voordat ze de patiënt bereiken,' aldus Grouls.
 
Resultaten
Over een half jaar zijn de eerste resultaten van het elektronisch verstrekken bekend.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.