Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorgverlener moet ongezond gedrag aanpakken

Verpleegkundigen, huisartsen en specialisten moeten mensen strenger aanspreken op ongezond gedrag als roken, te vet eten en te veel drinken.
Dat zei minister Klink (Volksgezondheid) op het Nederlands Congres Volksgezondheid, eergisteren in Rotterdam. 

Ook wil Klink scholen, werkgevers, sportclubs en gemeenten nauwer betrekken bij ziektepreventie, meldt het Algemeen Dagblad.

 
Gezonde leefstijl
Klink vindt een gezonde leefstijl niet alleen in het belang van individuen. 'Een gezonde samenleving is in het voordeel van iedereen. Het is dé basis voor een sterke economie en dus ook voor de welvaart en het welzijn van dit land,' aldus Klink.
 
Overgewicht
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de leefstijl van de gemiddelde Nederlander niet verbetert. Overgewicht is een toenemend probleem. Klink vindt daarom dat artsen en consultatiebureaumedewerkers ouders strenger moeten aanspreken als hun kinderen te dik zijn.
 
Preventiebeleid
Klink wil met zijn preventiebeleid niet alleen de levensverwachting van de Nederlanders verlengen, maar ook de kwaliteit van leven verbeteren. 'Het gaat niet alleen om ouder worden, maar vooral om het gezond ouder worden.' Ook gemeenten moeten aan de slag met gezondheidsbeleid, vindt hij. 'Het gaat soms om eenvoudige maatregelen zoals beter onderhoud van fietspaden zodat burgers meer gaan bewegen.'
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.