Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Minder werkdruk lost vrijheidsbeperking niet op’

‘Meer toezicht, meer personeel en minder werkdruk zijn niet de sleutels tot het verminderen van het toepassen van vrijheidsbeperkingen,’ schrijft staatssecretaris Bussemaker van VWS in antwoord op kamervragen over het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen door verzorgenden.

 
Staatssecretaris Bussemaker gaf hiermee afgelopen dinsdag antwoord op de vragen van SP-kamerlid Agnes Kant, na een bericht over de vrijheidsbeperkende maatregelen. Volgens de staatssecretaris heeft recent wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Maastricht uitgewezen dat er ‘nauwelijks een relatie is tussen werkdurk en de wijze waarop verzorgenden bewoners verzorgen.’
 
Mobiliteit en cognitieve functies
De kans op een toegepaste vrijheidsbeperking wordt, zo schrijft Bussemaker, bepaalt door ‘de kenmerken van een bewoner, en dan vooral zijn mobiliteit en cognitieve functies.’
 
Cultuurverandering
De staatssecretaris schrijft in haar antwoord om deze reden ‘niet in te zetten’ op werkdruk, maar op de cultuur binnen de zorg. ‘Personeel is zich bijvoorbeeld vaak niet bewust van het feit dat het gebruik van bedhekken een vrijheidsbeperkende maatregel is.’ Bussemaker propageert een cultuurverandering en verwijst naar het programma Zorg voor Beter, waar men bezig is met het verspreiden van goede voorbeelden. Bijvoorbeeld, ‘een rondje lopen en afleiden van een onrustige bewoner in plaats hem of haar direct terug te sturen naar de kamer of te fixeren aan het tafelblad.’
 
Maatregelen
De bewindsvrouw voert als ‘concrete’ maatregelen het verbetertraject valpreventie aan, dat zal worden uitgebreid met goede voorbeelden voor vrijheidsbeperkingen. ‘Daarnaast zullen er aparte verbetertrajecten starten die zich richten op de zorgverlener en met name de bewustwording van de zorgverlener ten aanzien van het toepassen van vrijheidsbeperkingen,’ aldus Bussemaker.
 
Wetsvoorstel
De staatssecretaris zegt bovendien de laatste hand te leggen aan een wetsvoorstel over zorg en dwang bij mensen met dementie of een verstandelijke handicap, ‘dat uitdrukkelijk uitgaan van het “nee, tenzij-principe”.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.