Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Moordzuchtige collega eerder te herkennen’

Verpleegkundigen moeten aan een streng psychologisch onderzoek worden onderworpen voordat zij op een afdeling aan de slag gaan. Dat zegt Paula Lampe, auteur van het boek Engelen des Doods, over moordende zorgverleners.
 

 
De schrijfster zegt in het aprilnummer van Nursing dat de sollicitatieprocedure in de verpleging verscherpt zou moeten worden, om persoonlijkheidsstoornissen en andere psychische problemen uit het verleden aan het licht te brengen. ‘Je ziet dat moordende zorgverleners vaak lijden aan psychische stoornissen en ze liegen dat het gedrukt staat’, zegt Lampe in Nursing. ‘Niet echt een goede kwaliteit voor een baan als verpleegkundige.’
 
Gezonde argwaan
Verder zouden leidinggevenden volgens haar meer moeten letten op verpleegkundigen in een geisoleerde positie binnen het team, en zijn er meer signalen die kunnen wijzen op risicovol gedrag. ‘De praktijk wijst uit dat je binnen de zorg meer kans hebt om een seriemoordenaar tegen het lijf te lopen dan erbuiten. Gezonde argwaan is gewenst’, vindt Lampe.
 
 

 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.