Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘PGGM stapt uit clusterbommen’

Het pensioenfonds PGGM, waarbij vele zorgverleners zijn aangesloten, heeft haar beleggingen in een bedrijf dat clusterbommen maakt gestaakt. Dit meldt het bedrijf in een persbericht

 
PGGM reageert hiermee op een uitzending van het televisieprogramma Zembla, 18 maart jongstleden, waarin het pensioenfonds, naast ABP en het Spoorwegpensioenfonds werden beticht van onverantwoorde beleggingen. Zembla's onderzoek  verwees onder meer naar beleggingen in verwerpelijk wapentuig als clusterbommen, maar ook naar beleggingen in bedrijven die gebruik maken van kinderarbeid.
 
Toegegeven
De drie pensioenfondsen bevestigden dat ze in dergelijke bedrijven hadden geïnvesteerd. Het ambtenarenfonds ABP gaf op 12 april al te kennen dat ze 'de komende tijd' zou stoppen met haar investeringen in bedrijven die clusterbommen maken . Begin april had ABP al besloten te stoppen met investeren in bedrijven die landmijnen produceren.
 
‘Veel klanten boos’
In het persbericht van PGGM wordt Marcel Jeucken, Manager Responsible Investments, aangehaald. ‘Voorop staat dat wij onze klanten een goed en betaalbaar pensioen willen bieden. Ook willen we verantwoord beleggen. Daarbij passen kinderarbeid en clusterbommen niet. Ondanks ons streven om verantwoord te beleggen, zat er tussen de duizenden bedrijven waarin we beleggen toch nog een bedrijf dat clusterbommen maakt. Dat betreuren wij. Intussen beleggen we niet meer in dat bedrijf.’ Volgens PGGM waren ‘behoorlijk veel klanten boos’ op het bedrijf na de uitzending van Zembla.
 
Wel kinderarbeid, maar onder voorwaarden
PGGM stopt overigens niet geheel met beleggingen in bedrijven die gebruik maken van kinderarbeid. Ze heeft zichzelf wel een voorwaarde gesteld. ‘Alleen als PGGM door zijn invloed actief te gebruiken de leefsituatie en toekomst van de kinderen kan verbeteren, wordt er in dergelijke bedrijven belegd. (…) Ons uitgangspunt is echter dat we de kinderen niet de rug toe keren, maar proberen invloed uit te oefenen op deze bedrijven en zo de omstandigheden voor kinderen te verbeteren,’ aldus Jeucken.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.