Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Verpleegkundigen in de luwte van het tuchtrecht’

Het medisch tuchtrecht moet worden herzien. Dit schiet nu tekort, aldus hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate. Al geldt dit vooral voor samenwerkingsverbanden tussen artsen, zoals maatschappen. Verpleegkundigen ondervinden nu nog weinig last van klagende patiënten, aldus Legemaate.

 
Afgelopen vrijdag hield Johan Legemaate een toespraak over het tekortschietende klachtrecht van de patiënt. Een patiënt die nu een klacht indient bij het tuchtcollege maakt maar 18 procent kans dat de klacht gegrond wordt verklaard en tot maatregelen leidt. Niet goed, aldus Legemaate. Het medisch tuchtrecht schiet echter vooral tekort als het gaat om artsen, omdat het tuchtrecht nog niet goed ingesteld op samenwerkingsverbanden, zoals maatschappen. Deze komen bij artsen vaker voor dan bij verpleegkundigen.
 
‘Verpleegkundigen in de luwte’
‘Verpleegkundigen verkeren bovendien vaker in de luwte van het tuchtrecht. Er worden veel minder klachten tegen verpleegkundigen ingediend, terwijl de beroepsgroep van verpleegkundigen veel groter is,’ aldus Legemaate in een interview met Nursing. ‘Een groot deel van het handelen van de verpleegkundige speelt zich toch af onder de verantwoordelijkheid van de arts. Je hebt dan als patiënt toch de neiging om te denken van “nou, het is weliswaar een fout van die verpleegkundige, het is wel een artsenbeslissing geweest.”’
 
Begrip
Buiten de juridische context is er volgens de hoogleraar ook meer begrip voor de verpleegkundige dan voor de letterlijk meer afstandelijke arts. ‘Verpleegkundigen zie je de hele tijd hollen en draven, die werken zich in het zweet voor jou. Als er een keer een fout gemaakt wordt, dan denkt men, nou ja, oké.’
 
Samenwerkingsverbanden
Legemaate zou ‘een tuchtrechtelijke aansprakelijkheid van samenwerkingsverbanden, zoals maatschappen,’ willen introduceren. Dit geldt vooral voor artsen, maar ‘dit zou ook voor verpleegkundigen kunnen gelden als ze bijvoorbeeld een verpleegkundige groepspraktijk vormen, die diensten levert aan naburige instellingen. Het is niet helemaal uitgesloten dat dergelijke samenwerkingsverbanden in de moderne gezondheidszorg gaan ontstaan.’
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.