Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal gevallen euthanasie gedaald

Het aantal gevallen van euthanasie is de laatste jaren afgenomen, terwijl juist meer terminale patiënten medicijnen krijgen die het lijden verlichten, de zogeheten palliatieve sedatie.

Dat blijkt uit een evaluatie van de euthanasiewet die donderdag wordt aangeboden aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).
In 2005 overleden 2300 mensen door euthanasie, een daling van ruim een derde vergeleken met de 3500 gevallen van 2001. Palliatieve sedatie werd juist meer toegepast bij patiënten: het aantal gevallen steeg met 11 procent van 8500 naar 9600.
 
Sedatie
Bij palliatieve sedatie krijgen terminale patiënten die nog hoogstens twee weken te leven hebben medicijnen die hen in een diepe slaap brengen, waarna ze ook geen vocht meer krijgen. Dit voorjaar bleek al dat de verkoop van medicijnen die hiervoor geschikt zijn sterk is gestegen.
Het aantal keren dat een arts hulp bood bij zelfdoding nam ook af, van driehonderd in 2001 tot honderd in 2005. Ook waren er veel minder mensen die artsen verzochten om euthanasie of hulp bij zelfdoding: dit aantal daalde van 9700 naar 8400.
 
Regels
Sinds 1 april 2002 gelden de huidige regels voor euthanasie. De patiënt moet uitzichtloos en ondraaglijk lijden, moet weloverwogen vragen hier een einde aan te maken, er moet geen ander oplossing meer zijn en er moet ook nog een andere arts worden geraadpleegd.
 
Melden
De arts moet euthanasie melden bij een regionale toetsingscommissie, die bekijkt of aan alle voorwaarden is voldaan. Uit de evaluatie blijkt dat steeds meer artsen zich ook houden aan deze meldingsplicht: in 2005 deed 80 procent dat, vier jaar eerder nog slechts 54 procent.
In het regeerakkoord staat dat het kabinet rond euthanasie niet met nieuwe regels zal komen en ook experimenten zoals de pil van Drion niet zal toestaan. Wel wil de regering investeren in betere palliatieve zorg.
 
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.