Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Actie voor Bulgaarse verpleegkundigen

Bijna 2500 handtekeningen overhandigde V&VN donderdag 17 mei 2007 aan de ambassadeur van Bulgarije. Met deze actie betuigen Nederlandse zorgverleners hun steun aan de vrijlating van de Zes van Benghazi, verpleegkundigen die in Libië ter dood zijn veroordeeld. 
Actie voor Bulgaarse verpleegkundigen

 
Vijf Bulgaarse verpleegkundigen en een Palestijnse arts hebben in december 2006 in Libië de doodstraf gekregen. De verpleegkundigen en arts zijn beschuldigd van het besmetten van 426 kinderen met hiv besmet bloed in het ziekenhuis te Benghazi in Libië. Wetenschappelijk onderzoek, onder meer gepubliceerd in Nature, maakt het onwaarschijnlijk dat zij deze kinderen hebben besmet. Op vrijdag 18 mei 2007 dient deze zaak in hoger beroep.
 
De handtekeningenactie
In één week zijn 2474 handtekeningen ingezameld met de actie 'Bring them home'. De meeste handtekeningen zijn verzameld bij activiteiten in het kader van de Dag van de Verpleging. Bas Vogel, hoofd Beleid & Ontwikkeling van V&VN en Joke de Witte, beleidsadviseur van V&VN boden de Bulgaarse ambassadeur, mr. Zlatin Trapkov de handtekeningen aan. De Bulgaarse ambassadeur bedankte hen voor de steun. De Bulgaarse regering zet zich op alle fronten in om de Zes van Benghazi te krijgen. Ambassadeur Trapkov was zeer gespannen over het komende hoger beroep.
Gezamenlijke actie
De acties om de Bulgaarse verpleegkundigen en de Palestijnse arts vrij te krijgen, zijn een gezamenlijk activiteit van de Johannes Wier Stichting (de mensenrechtenorganisatie van en voor artsen, verpleegkundigen en paramedici), IFHHRO (International Federation of Health & Human Rights Organisations), V&VN, de KNMG en NU’91. Eerder stuurden zij brieven naar  de minister van Buitenlandse Zaken, de Vaste Kamercommissies en de Libisch president Gadaffi.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.