Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Begeleiding moslims wint verpleegkundeprijs

'Kleur bekennen', een project gericht op de begeleiding van moslimpatiënten in de laatste levensfase, heeft de verpleegkundeprijs VUmc gewonnen.
Begeleiding moslims wint verpleegkundeprijs

Oncologieverpleegkunidge Gerdiene van Rinsum ontwikkelde informatiemateriaal over de rituelen en gebruiken van moslims rond de laatste levensfase. De informatie is bedoeld voor verpleegkundigen tijdens de begeleiding van patiënten en hun familie in deze periode.
 
De prijs
Door deze prijs kan het project nu worden uitgebreid en ook bij andere afdelingen en in de opleiding worden ingevoerd. De verpleegkundeprijs VUmc bestaat uit een geldbedrag en extra formatie.
 
Checklist
Tijdens haar stage merkte Van Rinsum dat er onvoldoende kennis was over de rituelen en gebruiken rondom ziekte en sterfte bij moslimpatiënten. Zij verdiepte zich in deze problematiek en ontwikkelde een checklist voor verpleegkundigen met bijbehorende achtergrondinformatie. Dit materiaal zal nu worden uitgebreid met een DVD en lesmateriaal bestemd voor de opleiding tot verpleegkundige. Door de kennis van verpleegkundigen over interculturele zorg te vergroten zal de kwaliteit van de zorg voor moslimpatiënten toenemen.
 
Juryrapport
Voor de verpleegkundeprijs waren drie projecten genomineerd uit een totaal van 11 inzendingen. De jury was unaniem over de inzending van Van Rinsum. Het project is duidelijk patiëntgericht, voorziet in een behoefte en past in de traditie van VU medisch centrum, aldus het juryrapport. De winnares van het project nam de prijs in ontvangst uit handen van de voorzitster van het platform Vrouwen VU Hulp, mw. A. Koetsier. De Vrouwen VU Hulp bestaat dit jaar 75 jaar en heeft vanaf dit jaar haar naam verbonden aan de verpleegkundeprijs VUmc.
 
 
Lees ook:

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.