Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Buikgriep eist leven in verzorgingshuis Haren

Een uitbraak van een buikgriepvirus in een verzorgingshuis in het Groningse Haren heeft aan een bewoner het leven gekost. Een van de drie bewoners die zondag in het ziekenhuis zijn opgenomen, verkeert nog in levensgevaar.

Buikgriep eist leven in verzorgingshuis Haren

 
Ook zeven personeelsleden van verzorgingshuis De Zonnehof zijn ziek geworden, maar inmiddels hebben zich de eersten weer beter gemeld. Dat maakte de GGD Groningen  bekend.
 
Opvallend grote omvang
Volgens de gezondheidsdienst gaat het niet om een uitzonderlijk griepvirus, maar is de omvang van de uitbraak wel opvallend groot. Het virus kan veel schade toebrengen omdat bewoners van een verzorgingshuis doorgaans een lagere weerstand hebben, aldus de GGD. De hulpdiensten lieten weten dat zij er van uitgaan dat het virus zich beperkt tot het tehuis.
 
Norovirus
Het gaat om het zogenaamde norovirus, dat enkele dagen geleden in het tehuis de kop op stak. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.
 
Symptomen
Het is een zeer besmettelijk virus dat met name wordt overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. De belangrijkste symptomen zijn braken en diarree. Vooral in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven komen geregeld epidemieën voor waarbij het geen uitzondering is dat de helft van de ouderen of kinderen en de helft van het personeel tegelijkertijd ziek is.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.