Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

CPA-verpleegkundige op vingers getikt

Een verpleegkundige van de alarmcentrale heeft van de tuchtrechter een waarschuwing gekregen, omdat zij een ernstige situatie niet goed heeft ingeschat. Daardoor overleed een baby.
CPA-verpleegkundige op vingers getikt

 
De verpleegkundige van de Centrale Post Ambulancevervoer kreeg op 1 mei 2003 een telefonische melding binnen van een moeder die zich zorgen maakte om haar veertien maanden oude zoontje, die onder de rode vlekken zat, klappertandde en hoge koorts had.
 
Ambulance
De moeder had die nacht al contact gehad met de huisarts en de dokterspost, waar zij na lang aandringen was uitgenodigd. Omdat de koorts van het kindje echter sterk toenam, wilde zij een ambulance regelen in plaats van naar de dokterspost gaan.
 
Meningokokken-iets
De dienstdoende verpleegkundige van de ambulancepost hoorde de situatie aan. De moeder zei letterlijk het vermoeden te hebben van 'zo'n meningokokken-iets' . De verpleegkundige stelde de vrouw gerust en zei dat als dat zo zou zijn, de huisartsenpost wel anders had gereageerd. Ze besloot geen ambulance te sturen en vroeg niet verder door.
 
Sepsis
Uiteindelijk zijn moeder en baby toch naar de huisartsenpost gegaan, waar zij direct zijn doorgestuurd naar het ziekenhuis. De baby is enkele dagen later overleden aan meningeale sepsis. De verpleegkundige gaf aan de melding te hebben ervaren als een 'verzoek om geruststelling'. Zij kreeg een waarschuwing vanwege het niet juist inschatten van de urgentie en het ten onrechte overlaten van de regie aan de moeder.
 

Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.