Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dotteren in dagbehandeling blijkt veilig

Patiënten die na een dotterbehandeling meteen naar huis gaan, zijn net zo goed af als degenen die een nacht opgenomen worden.

 
Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Cardiologie van het AMC. Het AMC stuurde voor het onderzoek een deel van de patiënten met een vernauwing in een kransslagader na een dotterbehandeling direct naar huis.
 
Opname
Aan het onderzoek namen achthonderd patiënten deel die via de lies werden gedotterd. Het waren geen spoedgevallen, maar stabiele patiënten die volgens planning geopereerd werden. Vier uur na de ingreep werd gekeken wie in aanmerking kwam voor ontslag. Daarvan ging de helft inderdaad naar huis. De andere helft werd, zoals gebruikelijk, opgenomen in het ziekenhuis.
 
Geen complicaties
Geen enkele patiënt kreeg hartklachten in de eerste 24 uur na ontslag. In de daaropvolgende maand was er geen verschil in complicaties tussen beide groepen.
 
Besparing
Jaarlijks krijgen in Nederland ruim dertigduizend patiënten een dotterbehandeling. Dagbehandeling van deze groep levert een besparing op van 258 euro per patiënt, berekenden de onderzoekers. Daarnaast blijkt dat patiënten die direct naar huis kunnen tevredener zijn over de ontslagprocedure.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.