Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Instelling schakelt acteurs in voor bejegening

Respect Zorggroep Scheveningen (RZGS) wil dat haar medewerkers zo klantgericht mogelijk werken. Om dit te bereiken stuurt de instelling al haar personeel verplicht naar een speciale theatervoorstelling over bejegening.


De zorggroep is in zee gegaan met Theater A la Carte, dat voorstellingen op maat maakt. Theater A la Carte maakte al eerder voorstellingen over bejegening en zorgkwaliteit.
 
Goede bedoelingen
Medewerkers van Theater A la Carte hebben speciaal meegelopen met personeel van Respect Zorggroep Scheveningen . ‘Wat opvalt is dat echt iedereen altijd met de beste bedoelingen de cliënten bejegent, ook al gaat dit niet altijd goed,’ aldus Anke Purmer stagiair bij de theatergroep.
 
Kloppen
‘Veel verpleegkundigen en ander personeel willen nog wel eens kloppen en gelijktijdig de deur open te zwaaien, zonder af te wachten wat de reactie is op het kloppen,’ aldus Purmer. In een andere scène loopt een medewerker met een nieuwe kracht de kamer van een patiënt in om vervolgens met de nieuwe collega over de patiënt heen te praten.
 
‘Dat doe ik ook!’
Het publiek krijgt kans om te reageren op de situatieschetsen, vertelt Purmer. ‘Je merkt dat mensen in het begin wat terughoudend zijn, maar dat is slechts tijdelijk. Sommigen reageren eerst ook met “Nee hoor, herken ik niet”, maar even later zeggen diezelfde mensen, “Oh ja, dat doe ik ook!”
 
Confronterend
Hanneke Cloudt, manager Personeel, Organisatie en Opleiding van Respect Zorggroep Scheveningen: ‘Mensen zijn soms ook wel een beetje geschokt, als ze zien hoe een bewoner wordt geraakt als er door personeel over hem/haar heen wordt gesproken. De spiegel die hen wordt voorgehouden kan confronterend zijn.’
 
Gespreksonderwerp
De twee (van de tien) voorstellingen die intussen zijn gehouden, geven de burger moed. ‘Je ziet al dat er tijdens de voorstelling discussies ontstaan. Precies wat we willen,’ aldus Cloudt. ‘Ons product is zorg en daarin speelt bejegening een zeer belangrijke rol. We willen dat bejegening een gespreksonderwerp wordt op de verschillende afdelingen. RZGS wil volgend jaar gaan kijken wat de voorstellingen teweeg hebben gebracht binnen de instelling.
 
Kosten
De voorstellingen van Theater A la Carte worden op locatie gespeeld door acteurs. Het tarief voor één voorstelling op maat kost ongeveer 4200 euro, aldus Purmer. De prijs per voorstelling daalt als er van meerdere voorstellingen sprake is.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

 • no-profile-image

  POINTR

  Hallo,
  Erg leuk initiatief en erg leerzaam. Ik geef dit soort trainingen samen met trainingsacteurs al geruime tijd, maar dan op de werkplek zelf. De reacties zijn nagenoeg altijd hetzelfde: men vindt het vantevoren raar, eng, spannend, toneelstukje spelen, het is toch niet echt. Achteraf: ik vond het toch wel erg leerzaam en leuk. Voordeel van werken met een acteur is dat de deelnemers direct reactie krijgen op wat hun gedrag en handelwijze oproept. Men kan direct ander gedrag en de reactie daarop uitproberen.
  Ik werk daarom alleen maar met acteurs samen!
  Groeten Jiska Jonker

Of registreer je om te kunnen reageren.