Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klink wil medische missers in vijf jaar halveren

Minister Ab Klink wil dat ziekenhuizen het aantal medische missers in vijf jaar halveren. Dat betekent een vermindering van het aantal incidenten met vermijdbare gezondheidsschade tijdens opname of behandeling met 15.000 per jaar.

 
Dat schreef Klink gisteren in een brief aan de Tweede Kamer over zijn actieplan voor veilige zorg dat hij in juni wil presenteren. Eind april kondigde de minister dit plan aan toen uit onderzoek bleek dat jaarlijks ruim 1700 patiënten onnodig sterven in ziekenhuizen.
Medische fouten kosten volgens de onderzoekers ongeveer 167 miljoen euro per jaar. Bij tienduizend mensen is die schade blijvend.
 
Lat hoog leggen
Klink noemt zijn doelstelling “zeer ambitieus'', maar hij stelt de lat hoog te willen leggen.
 
Boetes
Daarbij wil hij de ziekenhuizen maar ook andere sectoren in de gezondheidszorg kunnen afrekenen op concrete resultaten. Ziekenhuizen die er een potje van blijven maken kunnen straks een boete krijgen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook kan de inspectie dossiers gaan inzien, staat in een wetsvoorstel dat voor de zomer nog naar de Tweede Kamer gaat.
 
Tuchtrechtelijk aansprakelijk stellen
De minister kondigde al eerder aan dat wellicht ook leidinggevenden tuchtrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor fouten op hun afdeling. Het niet melden van medische missers zou ook onder het tuchtrecht kunnen gaan vallen. Klink laat uitzoeken of dit mogelijk is.
 
Maatregelen verplicht stellen
De minister wil maatregelen die hun nut hebben bewezen verplicht gaan opleggen, zoals speciale teams die in ziekenhuizen altijd paraat zijn en snel in actie moeten komen als de conditie van een patiënt plotseling verslechtert.
 

 

De AVRO zendt deze zomer een nieuw medisch consumentenprogramma uit: Missers! Zij zoekt verpleegkundigen die hieraan willen meewerken.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.