Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Lustrumsymposium masterstudie EBP

Op dinsdag 22 mei 2007 vond het 1e Lustrumsymposium Universitaire Masterstudie Evidence Based Practice plaats in het AMC Amsterdam. 52 Studenten zijn in de eerste vijf jaar van het bestaan afgestudeerd.


Enkele studenten zijn na hun studie gepromoveerd of zijn daar nog mee bezig. Zij presenteerden op het symposium hun bevindingen en werden bijgestaan door de professor die hen daarbij begeleidt of begeleid heeft.

Kwaliteit van zorg

Oud-student en verpleegkundig onderzoeker dr. Jan Binnekade van AMC’s IC-volwassenen gaf zijn visie op kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid, deels gebaseerd op de bevingen uit zijn proefschrift uit 2005. ‘Belangrijke instrumenten voor verbetering van de kwaliteit van zorg zijn EBP, standaardisatie van zorg en het incidenten rapportage systeem (IRS),’ stelde hij.


Post-operatieve zorg
Ook verpleegkundig onderzoeker dr. Hester Vermeulen van het AMC presenteerde haar promotieonderzoek over evidence-based verbeteringen in de post-operatieve zorg. Circa 120 deelnemers luisterden naar de presentaties.


Doel opleiding
In 2002 startte de Universitaire Masterstudie Evidence Based Practice met een dubbel doel: ervaren paramedici, verpleegkundigen en verloskundigen academisch vormen en scholen als breed georiënteerde clinici, en hen opleiden tot klinisch wetenschappelijk onderzoeker (klinisch epidemioloog).


Aantal studenten
Momenteel telt de opleiding 56 studenten, waarvan fysiotherapeuten met 19 deelnemers de grootste groep vormen, direct gevolgd door verpleegkundigen: 11 researchverpleegkundigen, twee IC-verpleegkundigen, twee kinderverpleegkundigen en twee SPV-ers.

Nursing - Margot Hamel

Of registreer je om te kunnen reageren.