Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ontslagen verpleger werkt in ander ziekenhuis

Op staande voet was hij augustus vorig jaar ontslagen bij het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom. De J. zou in bed gekropen zijn bij een ernstig zieke patiënte op de ic-afdeling en een (seksuele) relatie met haar zijn aangegaan.
Ontslagen verpleger werkt in ander ziekenhuis


De rechter in Breda besliste in november dat dat ontslag, vanwege 'grensoverschrijdend, onprofessioneel gedrag', terecht was. Toch werkt diezelfde verpleger weer op de ic-afdeling, maar nu van het ziekenhuis Van Weel-Bethesda in Dirksland.

 
Tanja Zondervan, woordvoerder en oprichter van de website 'Misbruik door hulpverleners' in Amsterdam, vindt het 'kwalijk' dat de verpleegkundige zonder onderzoek naar zijn achtergronden en problemen en zonder behandeling zijn beroep weer uitoefent. Het verweer van het uitzendbureau dat de verpleger detacheerde bij het ziekenhuis in Dirksland ('geen tijd om referenties na te trekken') vindt Zondervan 'belachelijk'. Volgens haar had ook het ziekenhuis zelf 'met een enkel telefoontje bij zijn vorige werkgever' zijn achtergrond kunnen nagaan.
 
Ontucht
De patiënte in kwestie, een 45-jarige vrouw uit Bergen op Zoom, heeft nu ook aangifte van de zaak gedaan bij de politie wegens 'ontucht met misbruik van gezag'. Met een eerste aanbod van het Lievensbergziekenhuis van 2269 euro als genoegdoening is zij niet akkoord gegaan. Na een brief met excuses van de ziekenhuisdirectie had zij het Bergse ziekenhuis aansprakelijk gesteld: zij zegt er een ernstig trauma aan overgehouden te hebben, in de ziektewet te zijn beland, te vrezen voor haar baan en hoge kosten voor psychische hulp te moeten maken. Zij heeft een advocaat in de arm genomen om een hogere schadevergoeding te claimen.
 
Affaire
De affaire speelde tussen 22 mei en 7 juli vorig jaar, nadat zij op de ic van het Lievensberg was opgenomen wegens een acute, ingrijpende buikoperatie aan haar aorta, waarbij een bypass was aangebracht. De (getrouwde) 30-jarige verpleegkundige Sybren de J. zou haar gezoend hebben, bij haar in bed zijn gestapt, dronken zijn geweest en na haar ontslag en een heropname een seksuele relatie met haar zijn aangegaan. Pas na verloop van tijd durfde zij ('ik zat nog bij het Lievensberg in revalidatie') de zaak aan te geven. Via een vaatchirurg hoorde zij later dat De J., na intern onderzoek, op staande voet was ontslagen.
 
De Inspectie heeft 'om recidive te voorkomen' de zaak nu ter toetsing voorgelegd aan het Regionaal Tuchtcollege.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.