Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stagiaires vaak onbeschermd aan het werk

Duizenden verpleegkundigen, verzorgenden en laboranten in opleiding verrichten jaarlijks stagewerkzaamheden zonder dat ze gevaccineerd zijn. Hoewel er sprake is van een beroepsrisico willen de instellingen noch de opleidingen voor de kosten opdraaien. Dit schrijft ZorgVisie op haar website. 

 
Op grond van de Arbo-wet moet de stageverlener deze groep beschermen tegen beroepsrisico’s, zoals met name besmetting met hepatitis B. Binnen de zorg zijn ieder jaar 27.000 stagiaires uit het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) werkzaam. Jaarlijks sterven ongeveer 500 tot 1000 mensen in Nederland aan Hepatitus B
 
Vaccinatieprogramma
“Het risico is gerelateerd aan het werk, dus is er vanuit de Arbo-wet een duidelijke verplichting bij de werkgever”, stelt coördinator Paula van Leeuwen van het Nationaal Hepatitis Centrum in een interview met ZorgVisie. Zeker als het om kortdurende stages gaat, wordt deze verplichting in de praktijk weinig nageleefd. Een praktisch probleem daarbij is dat vaccinatieprogramma’s langer duren dan de feitelijke stage.
 
Verantwoordelijk
Wil een stagiair beschermd aan een stage beginnen, dan moet er maanden voor aanvang van de stage geënt worden. De betrokken brancheverenigingen in de zorg vinden daarom dat het vaccinatiebeleid primair een verantwoordelijkheid van de opleidingsinstellingen is. “Een stage is geen arbeid”, zegt woordvoerder Sjoerd Beumer van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. “Er is dus ook geen sprake van verantwoordelijkheden die voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst. Dus zijn de onderwijsinstellingen de logische plek om dat te doen.”
 
Kosten
De instellingen wijzen inmiddels wel op de verplichtte vaccinatie, maar wentelen de kosten veelal af op de leerlingen, aldus ZorgVisie. Voor een hepatitisvaccinatie bedragen die al snel 125 euro.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.