Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Staken antidepressiva bij zwangerschap gevaarlijk'

Zwangere vrouwen onderschatten de ernstige gevolgen die kunnen optreden als zij stoppen met het slikken van antidepressiva. De gevaren zijn groter dan algemeen bekend.
'Staken antidepressiva bij zwangerschap gevaarlijk'

Dat zegt psychiater Adriaan Honig van de POPpoli van het St. Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. De POPpoli is het expertise- en behandelcentrum voor zwangere vrouwen met psychiatrische problemen.
 
Risicovol
Uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van de zwangere vrouwen die stoppen met het slikken van antidepressiva opnieuw last krijgen van depressieve klachten. En dat is zeer risicovol, zegt psychiater Honig in het blad Psy.
 
Te vroeg geboren
‘De bloedspiegel van het stresshormoon cortisol zal stijgen, waardoor de foetus via de navelstreng cortisol binnenkrijgt. Mogelijk wordt het kind dan te vroeg geboren, of heeft het een te laag geboortegewicht. En als de moeder na de geboorte depressieve klachten heeft, dan bestaat er een kans dat het kind last krijgt van lichte gedragsproblemen.’
 
Gaatje in het hart
Honig erkent dat er evengoed risico’s zijn bij het blijven slikken van antidepressiva, maar volgens hem zijn die te overzien. Er bestaat bijvoorbeeld een kleine kans op een gaatje in het hart of op lichte ontwenningsverschijnselen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.