Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Stikstoffout zal in Nederland niet voorkomen'

De kans dat zich in Nederland eenzelfde ic-drama voltrekt als onlangs in Italië, is heel klein.
'Stikstoffout zal in Nederland niet voorkomen'

Dat zegt A. Rheineck Leyssius, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie in reactie op het overlijden van acht ic-patënten eerder deze week in een Italiaans ziekenhuis. Zij kregen door een constructiefout stikstof toegediend in plaats van zuurstof.
 
Strenge regels
Volgens Rheineck Leyssius is een dergelijke fout in theorie in Nederland ook mogelijk, maar heeft Nederland strenge regels als het gaat om de constructie van leidingen op ok's en ic's. 'Als in ons land een ziekenhuis wordt opgeleverd of als er onderhoud aan de leidingen is gepleegd, wordt de constructie streng gecontroleerd en gecertificeerd.' De ic-afdeling van het ziekenhuis in Italië was nog maar net opgeleverd.
 
Zuurstofgehalte
Ook controleren anesthesiologen in Nederland altijd vóór en tijdens de operatie of het wel de goede stof is die uit de leiding komt, vertelt Rheineck Leyssius. 'In Nederland mag alleen narcose worden gegeven als het zuurstofgehalte in het narcosemengsel is gemeten', aldus de voorzitter.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.