Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Teveel lichamen beschikbaar voor wetenschap'

Ongeveer duizend Nederlanders hebben vorig jaar hun lichaam beschikbaar gesteld aan de medische wetenschap. Geschat wordt dat het aantal aanmeldingen de laatste vier jaar verdubbeld is.

Dat blijkt uit een rondgang langs Nederlandse anatomische instituten door Radio Nederland Wereldomroep. Redenen voor de toename zijn onder meer de hoge kosten van een begrafenis en de bureaucratische rompslomp die begraven met zich meebrengt. De toename van het aantal ter beschikking gestelde lichamen is dusdanig dat verschillende academische ziekenhuizen een stop hebben ingesteld of overwegen dit te doen.
 
Registratie
Hoe groot de toename van aanmeldingen precies is ten opzichte van vorige jaren is volgens het onderzoek en geraadpleegde anatomen moeilijk te zeggen. De verschillende instellingen houden -vaak alleen op papier- hun eigen registers bij, waardoor er geen centrale registratie is.
 
Media
Mede door aandacht in de media is het taboe op de zogeheten derde weg, naast begraven of cremeren, aan het verdwijnen, zo stelt een anatoom van het UMC Utrecht. De publiciteit rond de beschikbaarstelling van Hendrikje van Andel, destijds de oudste persoon ter wereld, zou daaraan bijvoorbeeld hebben bijgedragen.
 
Overschot
Volgens de website van de uitvaartbranche is er jaarlijks behoefte aan ongeveer vijfhonderd lichamen. Wanneer een lichaam niet kan worden gebruikt door de wetenschap, zal het alsnog begraven of gecremeerd moeten worden. Behalve bij een overschot aan lichamen kan een lijk ook geweigerd worden wegens de te hoge leeftijd van de overledene, een besmettelijke ziekte of omdat het te veel beschadigd is door een ernstig ongeluk.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.