Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Veel ziektes bestaan helemaal niet'

ME, bekkeninstabiliteit, postnatale depressies, fibromyalgie en RSI bestaan niet. Het zijn modeziektes die alleen bestaan omdat artsen ze serieus nemen.
'Veel ziektes bestaan helemaal niet'

Dat zegt gynaecoloog Cees Renckens van de Wageningen Universiteit. Renckens is ook voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.
 
Medelijden en aandacht
Renckens vindt dat de klachten die bij de modeziektes horen heel alledaags zijn. Het gaat meestal om vermoeidheid, zwakte en pijn. De gynaecoloog meent dat veel patiënten winst halen uit medelijden en de aandacht de ze krijgen. Uiteindelijk kan de niet-bestaande ziekte tot invaliditeit en eenzaamheid leiden, meent hij.
 
Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit is vaker als 'nepziekte' aangemerkt. In de jaren '90 hadden veel vrouwen er last van. 'Elke zwangere vrouw ging een bekkenband dragen. Er kwamen zelfs vrouwen in een rolstoel terecht met klachten die eerst heel normaal waren tijdens een zwangerschap en die nooit een speciale behandeling nodig hadden', zegt Renckens.'Ondanks alle ophef werd er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de aandoening gevonden en sinds een jaar of vijf ebt de epidemie weg.'
 
Voorkomen
Renckens vindt dat artsen niet mee moeten gaan met de modeziektes en deze zelfs zouden moeten voorkomen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.