Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wiegendood-epidemie sterft uit

Het aantal baby's dat overlijdt aan wiegendood is zeer klein geworden. De sterftecijfers zijn voor het eerst terug naar het lage peil van voor de jaren '70.

 
Sinds de jaren zeventig zijn ongeveer 3500 baby’s overleden aan wiegendood. De epidemie lijkt nu ten einde, getuige het sterftecijfer van elf baby’s in 2006.
 
Epidemie
Die 'wiegendood-epidemie' begon in de jaren zeventig. Vanaf die tijd vertwintigvoudigde het aantal gevallen van wiegendood. 'Tot mijn schaamte moet ik constateren dat niemand in de gaten had hoe dat kwam', zegt oud-hoogleraar Kindergeneeskunde Guus de Jonge van het VUmc. Dat veranderde pas in 1987, toen De Jonge zelf aan de bel trok.
 
Onverklaarbaar
De kinderarts was gealarmeerd geraakt doordat in een klein Nederlands dorp in vier jaar tijd zes baby’s om onverklaarbare redenen waren gestorven. Bij navraag bleek dat vijf van hen op de buik sliepen. De Jonge bevestigde het gevaar van de buikligging via een peiling op consultatiebureaus. Op 22 oktober 1987 vond hij de tijd rijp voor een waarschuwing in de pers. Er volgde een ware kruistocht tegen de buikligging, waarvoor De Jonge afgelopen week met een lintje is beloond.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.