Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zwarte lijst ziekenhuizen openbaar in 2008

DEN HAAG - In het slechtst presterende ziekenhuis in Nederland is de kans op overlijden twee keer zo groot als in het ziekenhuis dat het best presteert. Dat blijkt uit een nieuwe meetmethode.


In de methode zijn de cijfers gecorrigeerd voor verstorende invloeden als een hoger aandeel ernstig zieke of oudere patiënten. Ziekenhuizen weigeren de objectieve 'zwarte lijst' voorlopig te verstrekken, maar zorgverzekeraars en regeringspartij PvdA dringen aan op snelle publicatie.


Objectief

Onderzoeksinstituut Prismant ontwikkelde in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een methode die de kans op 'vermijdbare sterfte' in 96 Nederlandse ziekenhuizen objectief in beeld brengt. In de academische ziekenhuizen sterven in absolute zin meer patiënten, omdat alle 'moeilijke gevallen' daarheen worden doorverwezen.


Niet bekendgemaakt
De ziekenhuizen willen de cijfers nog niet publiceren omdat op dit moment de laatste hand aan het meetinstrument wordt gelegd. Waarschijnlijk wordt dat volgend jaar. Alleen de Reinier de Graaf Ziekenhuizen en Medisch Spectrum Twente  willen nu al een indicatie geven. De eerste zitten volgens eigen zeggen net aan de goede kant van de schaal, de tweede net aan de verkeerde.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.