Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal vergiftigingen door medicijnen neemt toe

Het aantal vergiftigingen door vrij verkrijgbare medicijnen, zoals de pijnstillers paracetamol en ibuprofen, is fors toegenomen.

Dat maakte het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) donderdag bekend. Het instituut kreeg van april 2005 tot november vorig jaar 321 meldingen van vergiftigingen door medicatiefouten. In ruim 70 procent van de gevallen werd de fout thuis gemaakt.
 
Doseringsfout
In veel gevallen zijn er verkeerde medicijnen meegegeven, of wordt er een doseringsfout gemaakt. Het aantal vergiftigingen door vrij verkrijgbare medicijnen stijgt al jaren.

Informatiebehoefte
Het NVIC, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), kreeg vorig jaar ruim 37.000 verzoeken binnen om informatie over acute vergiftigingen, 5 procent meer dan in 2004. Dan gaat het om vergiftiging door medijnen of drugs. Het aantal meldingen over drugs nam voor het eerst sinds lange tijd af, met 17 procent naar 1146 in 2006.
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.