Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Alarm over toename kinderdiabetes

Binnen tien jaar lijden in Nederland enkele duizenden kinderen aan diabetes type 2. Dat voorspelt prof. dr. G. Bruining, bijzonder hoogleraar kinderdiabetes en verbonden aan het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.
Alarm over toename kinderdiabetes



Diabetes type 2 houdt sterk verband met extreem overgewicht en onvoldoende lichamelijke inspanning. Op dit moment hebben vier- à vijfhonderd kinderen in ons land de voormalige ouderdomsziekte onder de leden. ‘Diabetes is een van de grootste problemen van de westerse geneeskunde’, stelt Bruining. Hij heeft de enorme toename van overgewicht bij jongeren de afgelopen decennia van dichtbij meegemaakt. ‘Begin jaren tachtig kwam diabetes type 2 praktisch nooit voor. En nu zie ik deze vorm van diabetes al bij achtjarige kinderen.’


Ernst
Bruining is van mening dat er in Nederland veel te weinig aandacht wordt besteed aan de ernst van de problematiek. ‘Kinderartsen zouden veel meer moeten samenwerken met internisten en cardiologen over mogelijke interventies.  Als de ziekte vroeg wordt geconstateerd is diabetes type 2 nog te genezen’, weet Bruining, die hoe dan ook een gigantische druk op de gezondheidszorg voorziet. Bovendien vindt de Bruining dat er meer ‘goed onderzoek’ moet worden verricht. Wat dat betreft verwacht hij veel van het nieuwe voedingsresearch-instituut aan de Wageningen Universiteit. Dat doet momenteel onderzoek naar gezondere en smakelijkere voedingsvormen.


Tekst: Redactie KraamSupport
ZorgPers

 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.