Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ambulancezorg twijfelt aan Netwerk-cijfers

Ambulance Zorg Nederland uit Zwolle bestrijdt de conclusie van actualiteitenrubriek Netwerk dat tien procent van alle ambulances de aanrijtijd van vijftien minuten overschrijdt.

 

Netwerk concludeerde dinsdagavond dat de limiet in de randstad en provincies met drukke wegen en lange afstanden vaak niet wordt gehaald. De uitspraak werd gestoeld 'op basis van cijfers van de Inspectie voor de Volksgezondheid'. 'En dat is raar', zegt woordvoerder Wouter van der Horst namens de inspectie, 'want er zijn nog geen nieuwe cijfers'.

Ambulance Zorg is namelijk nog druk bezig om ze te vergaren.

Nuanceren

Voorzitter Ed Worm van Ambulance Zorg Nederland zegt: 'We zijn halverwege in de 25 ambulanceregio's'. Worm wil graag nuanceren: de 15 minuten aanrijtijd is een globale afspraak die bij levensbedreigende gevallen gehaald moet worden en dat zijn er zo'n 400.000 per jaar. Daarnaast zijn er nog eens 200.000 gevallen met een minder hoge prioriteit waarbij de vijftien minuten niet direct een wet is. In de aanrijcijfers wordt evenwel geen onderscheid gemaakt. Bovendien is met de Haagse politiek afgesproken dat vijf procent aan overschrijdingen redelijkerwijs mag.

Onverdiende kritiek

Het echte cijfermateriaal ligt pas over anderhalve maand op tafel. 'Voor die tijd geven we zeker geen oordeel', zegt woordvoerder van der Horst namens de inspectie. Worm vindt de kritiek van Netwerk tendentieus. In de reportage werd gezegd dat een ambulance in het Zeeuwse Oude Tonge 'in zestig procent van de gevallen' de aanrijtijd niet haalde. 'Dat bleek te gaan om drie van slechts vijf ritten. Een incident, dat in de reportage als exemplarisch voor de hele structuur in Nederland werd opgevoerd. Dat is onverdiende kritiek.'

Born: De Stentor

Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.