Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Doden door 'rammelende' defibrillatoren

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat één op de vijf hartdefibrillatoren niet goed werkt door fouten in software of mechanica, aldus het dagblad BN DeStem.

 
 
FDA
De problemen lijken zich bij alle merken defibrillatoren voor te doen, aldus de krant. De redactie van Nursing is er helaas niet in geslaagd, dit recente Amerikaanse onderzoek te achterhalen. Wel heeft de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA al in 2005 haar zorgen geuit over het functioneren van de defibrillatoren, die steeds meer kunnen, maar ook steeds vaker falen. The Washington Post wijdde er destijds een artikel aan. 
 
Interne kortsluiting
In dat jaar zag een grote producent van deze apparaten, Guidant Corp., zich gedwongen 109.000 defibrillatoren terug te roepen. De apparaten bleken soms te kampen met interne kortsluiting, zodat er van een stroomstoot voor de patiënt geen sprake meer was.
 
Ook voor leken
Het recente onderzoek doet overigens weinig af aan de populariteit van de apparaten, die tegenwoordig ook door leken bediend kunnen worden. Zo overweegt Zwolle volgend jaar in elke wijk een voor iedereen toegankelijke defibrillator te plaatsen.
 

 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.