Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Grotere rol verpleegkundigen in pijnbestrijding

De verpleegkundigen van het Deventer Ziekenhuis krijgen een grotere rol
in de geïntensiveerde controle op pijn bij geopereerde patiënten.
Grotere rol verpleegkundigen in pijnbestrijding

 
De aandacht voor pijn wordt in het Deventer Ziekenhuis stevig opgeschroefd en de registratie ervan wordt gestructureerd waardoor bijstelling van medicatie beter mogelijk is. De achterliggende gedachte is dat een vermindering van pijn het herstel bevordert en de kans op chronische pijn afneemt.
 
Meerdere malen
Vanaf deze week wordt bij geopereerde patiënten meerdere keren per dag de pijn gemeten, aldus het Deventer Ziekenhuis in een persbericht. De verpleegkundige vraagt de patiënt de mate van pijn aan te geven en kijkt naar de beweegmogelijkheden van het lichaam, de slaperigheid, misselijkheid, jeuk en mate van tevredenheid.
 
Verpleegkundigen
De verpleegkundigen krijgen deze volgens het ziekenhuis belangrijke rol omdat zij de patiënt dagelijks zien en weten hoe het met hem gaat.
 
Medicatie
Bij het meten van pijn wordt rekening gehouden met de persoonlijke beleving van de patiënt. De scoretabel is eenvoudig: geen pijn, weinig pijn, veel pijn en ondragelijke pijn. Wanneer een patiënt pijn heeft, kan de verpleegkundige - binnen bepaalde grenzen - zelf pijnmedicatie toedienen of wijzigen. Ook is er 24 uur per dag overleg mogelijk met een gespecialiseerde pijnverpleegkundige en - buiten kantoortijden - met de anesthesioloog.
 
Monitoren
Om de pijn beter te monitoren, worden alle metingen digitaal geregistreerd zodat anesthesiologen aldoor kunnen zien of hun pijnbestrijding voldoende is. Op de langere termijn kan van deze statistieken worden geleerd, aldus het ziekenhuis.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.