Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ingetogen protest voor Bulgaarse verpleegkundigen

De steunbetuigingen aan de Bulgaarse verpleegkundigen en de Palestijnse arts die vastzitten in Libië, blijven aanhouden. 21 juni aanstaande zal er in Brussel worden geprotesteerd, met steun van de Vlaamse Verpleegunie.

 
Vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts zijn in mei 2004 ter dood veroordeeld omdat ze 438 kinderen in een ziekenhuis zouden hebben geïnfecteerd. De zes zitten al meer dan acht jaar in de gevangenis, maar men vraagt zich hardop af of de verpleegkundigen en de arts wel schuldig zijn. De veroordeelden zijn tegen het vonnis in beroep gegaan in december en zijn in afwachting van de uitspraak.
 
‘Zodat ze waakzaam blijven’
De Vlaamse Verpleegunie roept mensen op om om 19:00 te verzamelen aan het Jubelpark te Brussel. ‘De bedoeling is om, met respect voor alle betrokkenen in deze zaak, de aandacht te trekken van de Europese beleidsvoerders zodat ze waakzaam blijven in dit dossier.’ Er wordt die dag ook een persconferentie georganiseerd.
 
Bush en Kadaffi
De internationale gemeenschap zit intussen niet stil. President George Bush van de Verenigde Staten heeft eerder deze maand tijdens zijn bezoek aan Bulgarije laten weten dat het vrijlaten van Bulgaarse verplegers in Libië “hoge prioriteit'' heeft voor zijn land. De zoon van de Libische leider Kadaffi, Seif al-Islam Kadaffi, meldde kort daarvoor dat de kwestie van de zes buitenlandse ziekenhuismedewerkers binnenkort zou worden opgelost.
 
‘Onderhandelingen geen schade berokkenen’
De Vlaamse Verpleegunie is zich dan ook bewust van ‘de gevoelige periode, gezien het beslissende karakter van de onderhandelingen’ en roept ‘enkel op tot een snelle ontknoping. (…) Er moet over gewaakt worden geen nadeel te berokkenen aan de lopende onderhandelingen, noch het Libanese gerecht en Staat te beschuldigen.’
 
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.