Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Koelkast veroorzaakte brand VUmc

Uit onderzoek naar de brand van 26 mei op het OK-complex van VUmc blijkt de oorzaak kortsluiting in een koelkast te zijn.
Koelkast veroorzaakte brand VUmc

Het onderzoek is uitgevoerd door het Brand Technisch Bureau Nederland namens de verzekeraars. De koelkast stond in een tussenruimte op het OK-complex. De aanwezigheid van zuurstofleidingen op het complex (en andere gassen zoals onder andere perslucht en vacuüm) hebben de brand- en hitteontwikkeling geïntensiveerd. De conclusie is dat de brandveiligheidsvoorzieningen in orde waren.
 
De schade
De compartimentering van de operatiekamers en de gehele OK-afdeling hebben naar behoren gefunctioneerd. De brand heeft niet gewoed in een van de 8 operatieruimten zelf maar in de tussenruimte. De omliggende ruimten zijn onherstelbaar beschadigd door rook, roetaantasting en bluswater. De directe materiële schade bedraagt tenminste 50 miljoen euro. De totale omvang van de schade is nu nog niet vastgesteld.
 
Geen opzet
Het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de brand door de technische recherche was op 30 mei afgerond. De conclusie was dat er geen indicatie voor opzet was en de oorzaak van technische aard. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zag geen reden voor nader onderzoek.
 
Extra operaties
Er wordt nu ’s avonds en in de weekenden extra geopereerd totdat er een noodvoorziening is. In december wordt naar verwachting deze noodvoorziening gerealiseerd: tijdelijke operatieruimten in de tuin van VUmc.
 
 
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.