Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Libische verpleegkundigen: laatste kans

Het Libische hooggerechtshof buigt zich de komende weken over de beruchte ’hiv-zaak’ tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een arts. Het is de laatste beroepsmogelijkheid voor de verdachten.

 
De zes zitten inmiddels acht jaar vast, omdat ze in een Libisch ziekenhuis meer dan vierhonderd kinderen met opzet geïnfecteerd zouden hebben met het hiv-virus. Afgelopen december werden ze ter dood veroordeeld, en sinds gisteren buigt het hooggerechtshof zich over de zaak. Diplomaten zoeken nog steeds naar een akkoord dat hun doodstraf moet voorkomen.

Oneerlijk proces
Bulgarije, maar ook andere Westerse landen, zeggen openlijk dat de verpleegsters en arts geen eerlijk proces hebben gekregen. Afgelopen december stelden internationale wetenschappers bovendien vast dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn: veel kinderen bleken geïnfecteerd voordat de verpleegsters in 1998 in Libië arriveerden.
 
Doodstraf
De eer van het Libisch rechtsysteem is in het geding en de verwachting is dan ook dat het hooggerechtshof op 11 juli de doodstraf zal handhaven. Die straf wordt vervolgens echter nog voorgelegd aan de Hoge Juridische Raad, een overheidsorgaan dat de beslissing van het hooggerechtshof kan verwerpen. Precies daar zit de ruimte voor de regeling waar de Europese diplomaten naar op zoek zijn.
 
'Bloedgeld'
Libië zelf heeft al suggesties gedaan voor een oplossing: de Bulgaren zouden ’bloedgeld’ kunnen betalen, à 10 miljoen euro per kind. Tot nu toe weigert Bulgarije dat, omdat het in betalen een erkenning van schuld ziet. Vertegenwoordigers van de ouders van de kinderen hebben echter laten doorschemeren dat er een akkoord aan zit te komen. Het bedrag van 10 miljoen euro is pikant, omdat Libië ongeveer zo’n hoeveelheid geld heeft moeten betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers van ’Lockerbie’.
 
'Jullie zijn niet alleen'
De Bulgaren zijn in rep en roer over het lot van hun landgenoten. Sinds december, toen in Libië de doodstraf over hen werd uitgesproken, loopt de ’Jullie zijn niet alleen’-campagne, een door de media georkestreerde solidariteitsactie.
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.