Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer complicaties op heelkunde dan gedacht

Het aantal complicaties van heelkundige patiënten ligt veel hoger dan tot nu toe bekend is. Dit komt omdat veel ziekenhuizen alleen tijdens de -vaak korte- opnames complicaties registreren.
Meer complicaties op heelkunde dan gedacht

 
 
Dagopname
Slechts 30 procent van de ziekenhuizen registreert poliklinisch de complicaties van heelkundige patiënten. Veel patiënten zijn slechts voor één of twee dagen in het ziekenhuis en krijgen pas bij thuiskomst complicaties. Die melden zij bij de huisarts of de poli. De werkelijke complicatie-incidentie wordt hierdoor flink onderschat. Dit heeft nadelige gevolgen voor het ontwikkelen van maatregelen om in de toekomst (vermijdbare) complicaties te voorkomen. 
 
Registreren moeilijk
Poliklinische registratie wordt bemoeilijkt omdat er geen effectief registratiesysteem bestaat waarmee de complicaties zijn vast te leggen. Het Meander MC heeft naar aanleiding van het onderzoek een versimpelde variant van het registratiesysteem ontwikkeld.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.