Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mogelijk MS-medicijn ontdekt

Wie lijdt aan multiple sclerose, kan binnenkort mogelijk genezen van de ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast.

 
TNO en Amerikaanse onderzoekers melden woensdag dat ze mogelijk een geneesmiddel tegen MS hebben gevonden. Bij muizen waar het middel aan is toegediend namen de verschijnselen vrijwel direct af. Aan het nieuwe geneesmiddel ligt de ontdekking door TNO van het eiwit alfa B-crystalline, tien jaar geleden, ten grondslag. Dit eiwit komt van nature voor in de ogen, spieren en hersenen van mensen.
 
De werking
Bij een goede werking hoopt het eiwit zich op in de hersenen en biedt het bescherming. Dit kan de ontsteking in de hersenen die MS veroorzaakt tegengaan. 'We ontdekten dat het afweersysteem bij MS-patiënten de beschermende werking van het eiwit blokkeert', zegt TNO-onderzoeker Hans van Noort.
In samenwerking met onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University onderzocht TNO de mogelijkheid het eiwit als geneesmiddel te gebruiken. Door het eiwit met een injectiespuit in de bloedbaan te brengen, kan de blokkade die het afweersysteem van MS-patiënten opwerpt mogelijk worden opgeheven.
 
Dierproeven
Van Noort verwacht dat het nog anderhalf jaar duurt voordat het medicijn op mensen kan worden getest. 'We moeten eerst de verplichte dierproeven doen.' De ontwikkeling van het medicijn is in handen van het TNO-bedrijf Delta Crystallon.
TNO schat dat vijftienduizend mensen in Nederland aan MS lijden. De verschijnselen variëren van problemen met zien of spreken tot coördinatiestoornissen, gevoelloosheid, incontinentie en verlamming.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.