Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

RVZ: Alarmfase personeelstekort begint nu

Als er niets gebeurt aan het personeelstekort, dan krijgen mensen die zorg nodig hebben straks voeding via een slangetje, omdat eten geven te veel tijd kost.

 
Dat schrikbeeld schetste Anton Westerlaken van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg dinsdag in het tv-programa NOVA.
Volgens hem moet er nu echt wat gaan gebeuren. 'Hoe langer we wachten, hoe ernstiger de gevolgens zullen zijn. Het beleid moet morgen al op de schop.'
 
Zorgtop
Hij pleitte in NOVA voor een 'zorgtop' om het personeelstekort, dat ernorme vormen aan neemt, aan te pakken. Nu werkt één op de tien mensen in de zorg. In de toekomst moeten dat er één op de vijf worden. Vorig jaar september waarschuwde de RVZ ook al. De raad stelde toen dat de komende decennia ongeveer 700.000 extra verzorgenden moeten worden ingezet om alle benodigde hulp te bieden.
 
Herintreders stimuleren
Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid komt deze zomer met plannen om de tekorten aan te pakken, zei zij in een reactie. Zij wees erop dat het kabinet herintreders wil stimuleren te gaan werken en wil bevorderen dat mensen met kleine deeltijdbanen meer uren gaan werken.
Een zorgtop vindt zij geen slecht idee. 'Eigenlijk zijn wij al bezig om met vakbonden en werkgevers te bespreken hoe het beter kan. Het kabinet kan het niet alleen. Het lukt alleen als je het met elkaar doet.'
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.