Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen 'slaapdronken' in nachtdienst

Veel verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, zijn op dat moment verstoord in hun handelen door het onregelmatige ritme.
Verpleegkundigen 'slaapdronken' in nachtdienst

 
 
Slaapgebrek
Onderzoekers volgden ruim driehonderd verpleegkundigen in de nachtdienst, en deelden hen in volgens de categorie 'met slaaptekort' en 'zonder slaaptekort'. Ruim 56% van de onderzochte verpleegkundigen bleek te vallen in de categorie die kampte met slaapgebrek.
 
Risico op fouten
De onderzoekers ontdekten dat de groep met slaapgebrek psychomotorisch beduidend minder goed functioneerde dan degenen die geen slaapgebrek hadden. Het risico op fouten is in de nachtdienst dan ook werkelijk groter, concludeert onderzoekster Arlene Johnson.
 
Bioritme
Johnson linkt het slaapgebrek van nachtdienstmedewerkers aan het feit dat zij gedurende die diensten minder en onregelmatiger slapen dan het lichaam wenst en gewend is. Het bioritme is van slag heeft zijn weerslag op de gezondheid en het functioneren, laat het onderzoek zien. Volgens Johnson is het belangrijk dit probleem te erkennen en hulp in te schakelen waar nodig.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.