Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wijkverpleegkundige werkt onder niveau

Wijkverpleegkundigen werken onder hun niveau. Ze zouden veel meer voormensen en thuiszorgorganisaties kunnen betekenen dan nu het geval is.

Dit concluderen verpleegkunde-studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden in een onderzoek bij Thuiszorg De Friese Wouden.De organisatie gaat nu onderzoeken of het takenpakket kan worden veranderd.

Directe zorg

De studenten interviewden veertig wijkverpleegkundigen, in opdracht van Thuiszorg Friese Wouden. Het verpleegkundige werk blijkt grotendeels te bestaan uit het verlenen van directe zorg, maar eigenlijk vinden ze dat zij veel meer kunnen dan dat, bleek uit de interviews.

Gemiste kans

Volgens de studenten is het een gemiste kans dat de HBO’ers niet meer taken krijgen toebedeeld. De wijkverpleegkundige kan helpen bij het opstellen van een zorgprogramma, adviezen geven aan de andere hulpverleners en kennis doorgeven aan minder hoog opgeleide collega’s in het team.

Werkvloer

De beste methode om dat te doen is volgens het onderzoek in elk team een wijkverpleegkundige aan te stellen die beslissingen vertaalt naar de werkvloer.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.