Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bussemaker snoeit ouderenzorg

Staatssecretaris Bussemaker van volksgezondheid zegt minstens een half miljard euro te moeten bezuinigen op de ouderenzorg. Dit is nodig om een tegenvaller van 1,3 miljard in de zorg goed te maken, schrijft de Volkskrant.

 
De staatssecretaris zal het mes gaan zetten in onder meer de hulp die ouderen ontvangen bij het doen van boodschappen of bij het bezoeken van bijvoorbeeld de bioscoop of een concert.
 
Tegenvaller
Bussemaker kampt met een tegenvaller van 1,3 miljard in de zorg, waarvan de helft bij de ouderen- en gehandicaptenzorg ligt, aldus de Volkskrant. De overschrijdingen in het budget voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), waaruit de zorg voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen wordt betaald, worden deels veroorzaakt door de vergrijzing. Dit verklaart echter niet waarom vorig jaar de vraag naar ondersteuning en begeleiding met 40 procent is gestegen.
 
Strafkorting
Naast het schrappen van de extra diensten, overweegt Bussemaker slecht functionerende verpleeg- en verzorgingshuizen een strafkorting te geven. Nadere details worden op Prinsjesdag bekend gemaakt.
 
Meningen verdeeld
PvdA en VVD hebben begrip voor Bussemakers plannen. Zij vermoeden dat thuiszorginstellingen extra zorg als begeleiding bij bioscoopuitjes zo gemakkelijk verstrekken, om de inkomstenderving van het schoonmaken goed te maken. De SP is kritisch. ‘De ondersteuning is van groot belang en door instellingen te korten gaan ze zeker niet beter werken,’ aldus Agnes Kant (SP) in de Volkskrant. Het CDA wacht op de gedetailleerde plannen van het kabinet alvorens te reageren.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.