Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Doodvonnis verpleegkundigen niet voltrokken

Het hooggerechtshof in Libië heeft het doodvonnis tegen vijf Bulgaarse verpleegkundigen en een Palestijns-Bulgaarse arts vandaag bekrachtigd. Het doodvonnis wordt naar verwachting echter niet voltrokken.
Doodvonnis verpleegkundigen niet voltrokken

Onderhandelingen tussen betrokken partijen en staten leiden volgens waarnemers tot een regeling waarbij de verpleegkundigen worden vrijgelaten. In ruil daarvoor ontvangen Libiërs smartengeld en andere financiële tegemoetkomingen uit Europa.
 
Besmetting
De zes zitten al meer dan acht jaar gevangen in Libië en zijn veroordeeld wegens hun vermeende aandeel in de besmetting van meer dan vierhonderd kinderen met hiv. Inmiddels zijn 56 van deze kinderen overleden aan aids.
 
Zondebokken
In een publicatie in Science kraakte een groep van 44 wetenschappers het bewijs dat tegen de hulpverleners is aangevoerd. Dat vierhonderd kinderen in een ziekenhuis in Benghazi besmet zijn geraakt, is volgens hen te wijten aan slechte hygiëne. Een rapport van een groep Libische artsen waarin het tegenovergestelde wordt beweerd, bevat niets meer dan ‘giswerk en veronderstellingen’. De wetenschappers, onder wie viroloog Robert Gallo, medeontdekker van hiv, schrijven dat de Libische overheid de hulpverleners als zondebokken gebruikt.
 
Gemarteld
De verpleegkundigen uit Bulgarije en de Palestijnse arts werden in 1999 gearresteerd. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zij gemarteld en tot de bekentenis gedwongen dat zij de kinderen met opzet hebben besmet.
 
'Onzet'
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) heeft enorm 'ontzet en teleurgesteld' gereageerd op het doodvonnis.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.